niedziela, 29 marca 2015

Prezepis na domowy ajerkoniak

Hej wszystkim!

Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić domowym przepisem na ajerkoniak. Jest to świetny likier do deserów, a także do picia. Przede wszystkim co ważne jest to alkohol bez dodatku żadnej chemii dzięki czemu jego smak jest o niebo lepszy i zdrowszy od tego sklepowego.

Składników nie ma wiele, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Składniki:

6 żółtek
0,5 l mleka (nie ma znaczenia jaki % tłuszczu)
1 laska wanilii
2 szklanki cukru
0,25 l spirytusu


Całość zaczynamy od zagotowania mleka razem z wanilią i cukrem tak aby ten ostatni uległ całkowitemu rozpuszczeniu. Wanilię trzeba przekroić na pół, nasiona wyjąć i wrzucić do garnka razem z samą laską (niech odda cały aromat w niej zawarty). Po zagotowaniu mleka odstawiamy je do wystygnięcia.



Następnie ucieramy żółta, tak aby miały aksamitną konsystencję. 



W ostatnim kroku do utartych żółtek wlewamy mleko (teraz wyrzucamy pustą laskę wanilii) cały czas delikatnie mieszając bądź miksując, a na sam koniec dodajemy szklankę spirytusu. Całość dobrze mieszamy.


Ajerkoniak już prawie gotowy. Teraz pozostaje nam tylko zlać likier do butelek i odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce (piwnica będzie idealna). Pozostawimy do "przegryzienia" na minimum 24 godziny, a najlepiej na kilka dni.


Teraz pozostaje delektować się przepysznym likierem :) 

Dajcie znać czy Wy też robicie domowe likiery :)

Do Następnego :)


3 komentarze:

  1. Oj uwielbiam takie domowe dobrocie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już mam pomysł na małą modyfikację przepisu. Jak się tylko sprawdzi to podzielę się moim wynalazkiem :)

      Pozdrawiam,
      Marcin

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń