Hej wszystkim!
Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić domowym przepisem na ajerkoniak. Jest to świetny likier do deserów, a także do picia. Przede wszystkim co ważne jest to alkohol bez dodatku żadnej chemii dzięki czemu jego smak jest o niebo lepszy i zdrowszy od tego sklepowego.
Składników nie ma wiele, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Składniki:
6 żółtek
0,5 l mleka (nie ma znaczenia jaki % tłuszczu)
1 laska wanilii
2 szklanki cukru
0,25 l spirytusu
Całość zaczynamy od zagotowania mleka razem z wanilią i cukrem tak aby ten ostatni uległ całkowitemu rozpuszczeniu. Wanilię trzeba przekroić na pół, nasiona wyjąć i wrzucić do garnka razem z samą laską (niech odda cały aromat w niej zawarty). Po zagotowaniu mleka odstawiamy je do wystygnięcia.
Następnie ucieramy żółta, tak aby miały aksamitną konsystencję.
W ostatnim kroku do utartych żółtek wlewamy mleko (teraz wyrzucamy pustą laskę wanilii) cały czas delikatnie mieszając bądź miksując, a na sam koniec dodajemy szklankę spirytusu. Całość dobrze mieszamy.
Ajerkoniak już prawie gotowy. Teraz pozostaje nam tylko zlać likier do butelek i odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce (piwnica będzie idealna). Pozostawimy do "przegryzienia" na minimum 24 godziny, a najlepiej na kilka dni.
Teraz pozostaje delektować się przepysznym likierem :)
Dajcie znać czy Wy też robicie domowe likiery :)
Do Następnego :)
Oj uwielbiam takie domowe dobrocie <3
OdpowiedzUsuńJuż mam pomysł na małą modyfikację przepisu. Jak się tylko sprawdzi to podzielę się moim wynalazkiem :)
UsuńPozdrawiam,
Marcin
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń